2014. szeptember 3., szerda

Társasjáték a kiállítótérben

Kapcsolódó kiállítás: 
Az új spektákulum. Kortárs kínai képzőművészet
2013. december 15. – 2014. március 30.
Kurátor: Jü Ko (Yu Ke)
Társkurátor: Li Ko-ko (Li Keke)

A kiállításról a MODEM honlapján

A foglalkozás egy 19 éves diáklány, Lanczinger Kitti inspirációjára jött létre. A Kós Károly Művészeti Szakközépiskola végzős mozgókép szakos diákjaként keresett meg, hogy vizsgafilmjét a MODEM múzeumpedagógia munkájáról szeretné forgatni. Feladatuk az volt, hogy olyan filmet készítsenek egy intézményről, amely az intézménynek is hasznára van (például reklám célokra fel tudja használni). Az óvodás korosztályt választotta filmje témájául, és az volt az ötlete, hogy az ő korosztályát és az ovisokat hozzuk össze egy foglalkozáson.
A kínai tárlathoz kapcsolódóan összeállítottam egy feladatlapos (keresgélős, társasjátékszerű) foglalkozást, amelyben szöveges instrukciók voltak. A Facebook-on kerestem 18-22 éves fiatalokat segítőnek.
A feladatlap:Az első és a második feladat is kollázskészítés. Ám míg Fan Po kihalt tájat ábrázoló festményének reprodukcióját kiegészítették a gyerekek (a kihalt tájat élettel töltötték meg), addig a második feladatban az eredetiből emelték ki a motívumokat és helyezték saját rajzukba (a zsúfolt városi közegből egy nyugodtabb, idillibb környezetbe illesztették a buszokat).


Madárcsapat.

Micsoda madártani tudás!

Ugyanezzel a feladatlappal dolgozott négy csoportra osztva egy hét közben érkező óvodás csoport. Ők az óvónénivel elénekelték a népdalt.


Második feladat:

A harmadik feladatot - a számok tanulásán túl - egyfajta meditatív tevékenységnek szántam. A kiállítótérben való aktív keresgélés után ezen a ponton a gyerekek kicsit megpihenhettek, elmélyülhettek, kikapcsolhatták a külvilág ingereit a tevékenység során. Az apró gyöngyök kiválogatása a lencséből jól fejleszti a finommotorikus mozgást.


A negyedik feladatnál derült ki, hogy a párok mennyire működtek együtt. Volt olyan gyermek, aki nem volt nyitott éppen akkor egy új kapcsolatra, és a biztonságot jelentő szülőjével maradt, de akadt olyan is, aki keresgélés közben "leváltotta" szülőjét egy segítőre.


Ők nagyon jól érezték magukat együtt - és az egymásról készült tusrajzot színekkel egészítették ki:

Jól látszik a finommozgások különbsége a két egykorú gyermeknél.

A nádpálcával és tussal történő, erős összpontosítást és aprólékosságot igénylő feladat után a nagy papírra való festésben a gyerekek levezethették a felgyülemlett feszültséget:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése